Haptonomie en hoogbegaafdheid
Hoogbegaafde kinderen en jongeren hebben een groot potentieel. Vaak niet alleen in het denken (hoog IQ) maar ook in het voelen (Kieboom Zijnsluik) en in het handelen (specifieke vaardigheden of hobby’s op hoog niveau). In de workshop werken we voorbeelden uit van hoe je balans kunt aanbrengen tussen denken, voelen en doen. Het uitgangspunt hierbij is om een zo breed mogelijke ontwikkeling van het kind of de jongere te stimuleren.
Praten en oefenen
In de workshop gaan we ervaringsgericht aan de slag, als lerende medemensen van onze hb-leerlingen. Je wordt je bewust van hoe leren werkt, wat je aanspreekt bij jezelf en bij de ander om te leren - of juist niet. Want is leren fijn, of stom, saai en eng? Tussen de oefeningen door is er alle ruimte voor interactie. Abstracte termen als executieve functies worden zichtbaar in het hier en nu. Zet jij je doorzettingsvermogen in, of doe je de dingen meer vanuit flexibiliteit? Wat zijn de voordelen van jouw patroon - en waar stokt het? Herken je dit uit je dagelijks leven? Hoe zit het met onze eigen balans tussen denken, voelen en handelen? Wat gun je je leerling?
Je zult zien dat ervaringsgericht begeleiden ontzettend leuk, creatief en uitdagend is en je gaat naar huis met inzicht in hb, met oefeningen en nieuwe insipratie.
De workshops geef ik samen met Jeanine van den Wittenboer-Berk, van kwestievangevoel. Beide zijn we eerstegraads docent en haptotherapeut. Ik ben opgeleid als hb-coach door Novilo (met zowel de VO- als de Gevorderdenopleiding).
Onze workshop kreeg een gemiddelde waardering van een 8,7. Een greep uit de reviews:
Een leerkracht PO
Heel verrassend, verfrissend en vol met praktijk
Een docent VO
Heel motiverend en verhelderend hoe denken, voelen en handelen samen (behoren te) werken
Een ouder
Erg interessant en passend. Ik kreeg nieuwe ideeën om mee verder te kunnen
Over mij als docent Grieks en Latijn:
Leerlingen Joëlle en Fiona:
Tijdens haar lessen bleek telkens weer de grote liefde die mevrouw Brandsema voor haar vak en haar leerlingen heeft
Collega Freerk Jan:
Het onderwijs past bij haar als nectar bij ambrozijn
